Batu permata biasa dipotong atau
dicanai bagi menyerlahkan kecantikan dan keindahannya. Potongan memberikan
nilai yang tinggi kepada batu permata kerana ia menyerlahkan kilauan, memberi
bentuk yang menarik, dan menonjolkan ciri batu permata tersebut seperti luster,
inclusion, dan intrusion pada batu permata tersebut. Selain itu, potongan juga
memberikan batu permata menonjolkan warna dan kesan cahaya yang sangat indah.
Cara potongan yang paling popular terbahagi kepada lima :
1. Briliant Cuts
1.
Brilliant Cuts
Brilliant cut merupakan potongan yang sangat
popular bagi diamond dan batu permata yang berwarna.Potongan ini membenarkan
cahaya dipantulkan secara maksimum dan memberi kesan seperti api yang
berkilauan. bentuk yang biasa ialah oval, pear-shaped pendeloque, dan
boat-shaped marquise atau navette. Brilliant cut boleh dipotong sehingga 58
facet dengan pelbagai bentuk seperti heart atau star.
2. Step Cuts
Step cut (atau trap cut) menonjolkan warna pada batu permata dan mempunyai bentuk segiempat atau segi empat sama. Selain itu, bentuk oktagonal juga boleh didapati dengan memotong bahagian sisi batu permata yang berbentuk segiempat sama. Potongan yang popular ialah emerald, square, radiant, octagon, oval, baguette potongan table cut. Emerald cut sangat popular bagi emerald kerana ia menyerlahkan warna dan corak dalaman batu permata tersebut.
3. Mixed Cuts
Mixed Cut biasa dipotong secara bulatan dengan bentuk crown seperti brilliant cut, dan pavilions step-cut. Sapphires dan Rubies, serta transparent colour gemstones dipotong dengan cara ini. Bentuk yang popular ialah cushion, pear atau teardrop, dan oval.
4. Fancy Cuts
Fancy cut terdapat dalam pelbagai bentuk seperti triangular, kite-shaped, lozenge-shaped, pentagonal atau hexagonal. Selain itu, terdapat dalam bentuk pear dan tear drop. Bentuk heart pula menjadi pilihan bagi hadiah kepada yang tersayang. Bentuk lainialah seperti hexagon, pentagon, trilliant, marquise, heart,stepped crown, step cut briolette, rondelle, star, scissors, twisted triangle dan pear.
5. Polishing
No comments:
Post a Comment